Parmak İzi Okuyucu gibi biyometrik kimlik doğrulama çözümleri, hassas alanlara veya bilgi sistemlerine erişim kontrolünü (fiziksel veya dijital) yönetmek için aynı adli kriterleri kullanır. Son yirmi yılda teknoloji gelişti ve bugün çeşitli biyometrik kimlik doğrulama sistemleri mevcut olmaya başladı.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Nedir?
Veri koruma yasalarında, şirket politikalarında yapılan değişiklikler ve siber suçluların bilgi sistemlerine yönelik oluşturduğu daha büyük riskler, teknolojinin hızlı ilerlemesine ve çeşitli erişim kontrol durumları için uygulanmasına yol açtı. Biyometrik çözümlerle hükümetler, işletmeler ve çevrimiçi hizmetler, çok faktörlü kimlik doğrulama ile sistemlere güvenli bir şekilde erişim sağlayabilir.
Mevcut bazı biyometrik kimlik doğrulama araçları türleri şunlardır:
- Parmak izi okuyucuları
- Yüz ve ses tanıma
- İris tarayıcılar
- El geometrisi
Yukarıdaki teknolojileri kullanarak, gelişmiş güvenlik için parolasız kimlik doğrulama kullanarak güvenli bir erişim modeli oluşturabilirsiniz.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Nasıl Çalışır?
Günümüzün biyometrik kimlik doğrulama sistemleri, iki biyolojik özellik grubunu karşılaştırmak ve eşleştirmek için aynı adli yöntemleri kullanır. Öncelikle bilgilerinizi bir sisteme kaydedip profilinize bağlarsınız. Sistemin bilgilerinizi depolanan kayıtlarla nasıl eşleştirdiği, ilgili biyometri türüne bağlıdır. Sistemin çalışması için üç tür teknoloji söz konusudur:
Tarayıcı veya sensör – Biyometrik bilgilerinizi yakalamak için kullanılan oldukça hassas bir tarama veya algılama cihazı.
Bilgisayar veya sistem – Biyometrik bilgileri sakladığınız, gelecekte canlı verilerle karşılaştırmanız için geri almanızı sağlayan bilgi sistemi.
Yazılım veya uygulama – Bir karşılaştırma yaparken sensör ve bilgisayar sistemi arasındaki arayüzü yöneten bir program.
Günümüzde mevcut olan en yaygın biyometrik kimlik doğrulama türü parmak izi okuyucularıdır. Tarayıcılar ve yazılımlar, dizüstü bilgisayarlarda, mobil cihazlarda veya cihazınızın güvenliğini artırmak için bağlı bir çevre birimi olarak daha yaygın hale geliyor. Ses ve yüz tanıma çözümleri mevcut olmasına rağmen, teknoloji hala aşırı derecede pahalı ve bazı durumlarda doğrulukla mücadele ediyor. Yıllar süren araştırmalar ve karşılaştırma yöntemlerinin doğruluğu nedeniyle parmak izi okuyucuları, günümüz bilgisayar sistemleri için tercih edilen biyometrik kimlik doğrulama yöntemi haline geldi.