Her alanda olduğu gibi PDKS (personel denetleme kontrol sistemleri) alanında da çeşitli gelişmeler yaşanmaktadır. İlk zamanlarda sadece kart sistemi olan bu yazılımlar günümüzde birçok farklı seçenekle birlikte gelmektedir. Kart sistemine ek olarak parmak izi tarama ve yüz tanıma teknolojileri de bu sistemlerin temelini oluşturmaktadır. PDKS yazılımları, geçirdikleri teknolojik evrim sayesinde günümüzde oldukça hızlı ve güvenli personel takip seçenekleri sunuyor.
PDKS Yazılımları Öncesinde Neler Vardı?
Aslında personel takip sistemlerinin ilk izlerini antik çağlarda bile görebiliriz. M.Ö. 1772 tarihinden kalan bir yazıt bize bu antik dönemde bile çalışan personelin takip edildiğini gösteriyor. Tabi bu takip sistemi tamamen elle yapılıyordu. Bir tür çizelge formunda olan takip sistemi, o gün çalışmak için gelen kişileri gösteriyordu. Çalışan kişinin o günkü emeği karşısında aldığı ödeme de kayıt altına alınıyordu. İlk personel devam takip sistemleri, gün bazlı olarak nitelendiriliyordu.
Endüstriyel Devrimin gelmesiyle birlikte saat bazlı takip sistemine geçildi. Fabrikalarda çalışan kişilerin o gün kaç saat çalıştığı takip ediliyordu. 1888 yılına kadar tüm süreç yine manuel olarak yürütülüyordu. 1888 yılında ise William Bundy puantör olarak adlandırılan devam kontrol saatini icat etti. Bu sistem kısa süre içinde tüm fabrikalara yayılarak tüm dünyada benimsenmeye başladı. Doğal olarak bu noktaya kadar PDKS yazılımları diye bir durumunda bahsetmek mümkün olmaz.
Teknoloji ile Gelişen PDKS Yazılımları
Bir sonraki aşamada ise günlük 14 saatlik çalışma süresi, günlük 8 saate düşürüldü. Aynı zamanda ek mesai kavramı da getirilerek 8 saat ve üstü çalışmalar için çalışanların ek ödeme almasının önü açıldı. Tabi bu durum daha detaylı bir takip sistemi ihtiyacını da beraberinde getirdi. Günümüzde ise PDKS yazılımları, neredeyse tüm süreci otomatikleştirerek hesaplamaları ve takip süreçlerini daha da kolay bir hale getirdi.
Bu yazılımlar çalışanların giriş ve çıkış saatlerini takip ederek ek mesaiye kalan çalışanları kısa sürede tespit ediyor. Ay sonu ek ödeme hesaplamaları yapılırken çalışanların o ay kaldıkları ek mesai de dikkate alınıyor. Aynı zamanda işe gecikme ve işten erken çıkma gibi davranışlar da bu sistemler sayesinde kolaylıkla tespit ediliyor.
Unutmayın, ZKTeco, dünya çapında tanınırlık kazanmış uluslararası bir marka olarak, Silikon Vadisi, Avrupa, Hindistan, Dongguan, Xiamen ve Dalian'da çeşitli geliştirme, tasarım ve yenilik merkezlerine sahiptir. Şu anda, ZKTeco teknikleri ve akıllı terminaller en iyi 500 küresel üst işletme tarafından uygulanmıştır ve işi zaten 100'den fazla ülke ve bölgeyi kapsamaktadır.