Yükleniyor...

Yüz Tanıma Nedir?

Yüz Tanıma Nedir?

Yüz Tanıma Nedir?

Bir yüz tanıma sistemi, bir dijital görüntüden veya bir video karesinden bir insan yüzünü, genellikle kimlik doğrulama hizmetleri aracılığıyla kullanıcıların kimliğini doğrulamak için kullanılan, belirli bir görüntüden yüz özelliklerini belirleyerek ve ölçerek çalışan bir yüz veri tabanıyla eşleştirebilen ileri bir teknolojidir. Bu yazımızda “Yüz Tanıma Nedir?” sorusuna detaylı bir açıklama getireceğiz.

 

Başlangıçta bir bilgisayar uygulaması biçimi olsa da, yüz tanıma sistemleri son zamanlarda akıllı telefonlarda ve robotik gibi diğer teknoloji türlerinde daha geniş kullanım görmeye başlamıştır. Bilgisayarlı yüz tanıma, bir insanın fizyolojik özelliklerinin ölçülmesini içerdiğinden, yüz tanıma sistemleri biyometri olarak kategorize edilir. Yüz tanıma sistemlerinin biyometrik teknoloji olarak doğruluğu, iris tanıma ve parmak izi tanımadan daha düşük olmasına rağmen, temassız süreci nedeniyle yaygın olarak benimsenmiştir. Yüz tanıma sistemleri, gelişmiş insan-bilgisayar etkileşimi, video gözetimi ve görüntülerin otomatik endekslenmesinde kullanılmaktadır. Kolluk kuvvetleri tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

 

İnsanlar çok fazla çaba harcamadan yüzleri tanıyabilirken yüz tanıma, bilgi işlemde zorlu bir örüntü tanıma problemidir. Yüz tanıma sistemleri, üç boyutlu olan, ışık ve yüz ifadesiyle görünümü değişen bir insan yüzünü iki boyutlu görüntüsüne göre belirlemeye çalışır. Bu hesaplama görevini yerine getirmek için yüz tanıma sistemleri dört adımda tamamlanır. İlk yüz algılama, yüzü görüntü arka planından ayırmak için kullanılır. İkinci adımda, bölümlere ayrılmış yüz görüntüsü, yüz pozu, görüntü boyutu ve aydınlatma ve gri tonlama gibi fotografik özellikleri hesaba katacak şekilde hizalanır. Hizalama işleminin asıl amacı, üçüncü adım olan yüz özelliklerinin çıkarılması olan yüz özelliklerinin doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlamaktır. Yüzü temsil etmek için gözler, burun ve ağız gibi özellikler görüntüde noktasal olarak belirlenir ve bu sayede ölçülür. Yüzün bu şekilde oluşturulan özellik vektörü daha sonra dördüncü adımda bir yüz veri tabanıyla eşleştirilir. 
 

 
Size Ulaşmamızı İster Misiniz?

Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.